Jaap Visser

 Jaap                        Visser
© Hielco Kuipers

Jaap Visser (1959) liep na zijn eindexamen op het gymnasium in Leiden met een boog om de universiteit heen naar het redactielokaal van het Leidsch Dagblad. Hij wilde journalist worden en meteen de praktijk in. Hij mocht het proberen als leerling-stadsverslaggever, leerde het vak door schade en schande en stapte over naar de Volkskrant.

Hoofdredacteur Joop van Tijn haalde hem als sportredacteur naar Vrij Nederland en in 2000 was hij medeoprichter van het maandblad Johan. Toen dat legendarische voetbalmagazine in 2005 ter ziele ging, ging Visser als freelancer voor onder meer Nieuwe Revu werken en als voetbalanalist voor de toenmalige tv-zender Tele2. In 2012 zette hij Kick uitgevers op, specialist in het maken en uitgeven van luxe boeken, veelal over voetbal. Visser schreef biografieën over onder anderen Willem van Hanegem, Dennis Bergkamp, Johan Neeskens, Piet Keizer en Johan Cruijff en in 2016 was hij verantwoordelijk voor de verschijning van het meest kolossale Nederlandse sportboek ooit: Feyenoord de grootste, 50x50 centimeter, 860 pagina’s dik, 33 kilo zwaar.

Jaap Visser is een voetbalromanticus bij uitstek, met een brede interesse in geschiedenis. In 2023 voltooide hij het vierluik WO2 in kleur, een indrukwekkend project waarin hij samenwerkte met compagnon Matty Verkamman, Ad van Liempt en Jakob Lagerweij, een van de beste coloristen ter wereld. Nadat deel 4 van deze historische reeks was uitgekomen, trok Visser zich terug uit Kick uitgevers. De reden: hij wilde niet langer óók ondernemer zijn, maar alleen nog maar ideeënman en schrijver.

 

 Meer weten?

Voor al uw vragen omtrent Jaap Visser kunt u contact opnemen met: Marianne Schönbach.