Ivo van de Wijdeven

 Ivo            van de            Wijdeven
© Anne van Gelder

Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Na zijn jaren als adviseur van de minister-president wil hij iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bieden bij de actualiteit. Zijn verhalen en analyses hebben onder meer hun weg gevonden naar media als RTL Nieuws, VPRO OVT, BNR, NRC, Historisch Nieuwsblad, Clingendael Spectator en De Correspondent.

Het recent verschenen Alle rafelranden van Europa werpt een licht op de geschiedenis van Europa en zijn buren. Hedendaagse conflicten hebben wortels in het verleden. Fenomenen van nu – zoals de Russische agressie, de opkomst van China en oorlogsgeweld in het Midden-Oosten – staan niet op zichzelf. De drijfveren van de hoofdrolspelers op het wereldtoneel zijn vaak al eeuwenoud. Poetin en Xi staan in een langere traditie. Alle rafelranden van Europa laat zien hoe historische ontwikkelingen van invloed zijn op het huidige tijdsgewricht. Het is daarmee het ideale naslagwerk bij het NOS Journaal.

Van de Wijdeven heeft veel gepubliceerd over de wijze waarop politici de geschiedenis gebruiken voor politiek gewin. Nostalgisch nationalisme heeft internationaal en in Nederland een grote opmars gemaakt. Politici houden de samenleving een geïdealiseerd verleden voor als oplossing voor alle problemen, een gouden tijd die niet meer bestaat. Dat voedt polarisatie, want het geïdealiseerde verleden heeft een exclusief karakter en er zijn vijanden in binnen- en/of buitenland die een terugkeer naar de gouden tijd verhinderen. Dankzij zijn jarenlange ervaring in politiek Den Haag weet Van de Wijdeven als geen ander hoe deze sluwe politieke strategie in elkaar steekt.

In De macht van het verleden legt hij haarfijn uit hoe potentaten als Poetin, Erdogan en Xi de geschiedenis gebruiken als politiek wapen zonder weerga. Ambitieuze leiders doen dat wereldwijd. Ook in het Westen. De macht van het verleden is een boek voor iedere politicus die wil weten hoe hij zijn voordeel kan doen met geschiedenis. Of voor iedereen die dat wil doorzien. De macht van het verleden stond op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

In de afgelopen jaren heeft Ivo van de Wijdeven door heel Nederland en België lezingen gegeven voor uiteenlopende gezelschappen: van boekhandels en bibliotheken tot universiteiten en ministeries.