Claudia Carli

 Claudia                        Carli
© Marieke Baljé

Claudia Carli richtte zich tijdens haar werk in de filmproductie steeds meer op schrijven, en besloot een opleiding te volgen aan de Scriptschool in Amsterdam. Daarna kon ze direct aan de slag bij Scriptstudio, een afdeling van Endemol.

Tegenwoordig werkt Claudia als projectleider voor het educatieve project ‘Oorlog In Mijn Buurt’: een ontmoetings-onderwijsprogramma dat ouderen en kinderen dichter bij elkaar brengt rondom persoonlijke verhalen uit WO II. Kinderen uit de groepen 7 en 8 bezoeken het huis van een oudere die tijdens de oorlog in hun buurt woonde, en houden daar een interview dat wordt vastgelegd in tekst, beeld en audio.

In 2012 kreeg Claudia voor het eerst het poesiealbum van het Joodse meisje Alida ‘Alie’ Lopes Dias onder ogen. In dat album, dat Alie cadeau kreeg in september 1941, schreven (school)vriendinnetjes en familieleden gedichtjes en lieve boodschappen. Het laatste gedichtje werd eind 1942 opgeschreven. Claudia’s uitvoerige onderzoek naar Alida, diens familie en de meisjes uit het album – waaronder interviews met drie overlevenden – resulteerde in een indrukwekkende hoeveelheid materiaal, dat de basis vormde voor haar debuut. 

Zoo lang ik hoop te leven verscheen in september 2019 bij Meulenhoff Boekerij. De Engelse editie verscheen in het voorjaar van 2021 bij Hodder & Stoughton.

NOS interviewde Claudia over Alie's dagboek: ‘Van sommige meisjes is dit versje het enige wat is er nog is.’


BoekenMeer weten?

Voor al uw vragen omtrent Claudia Carli kunt u contact opnemen met: Diana Gvozden.