Amanda Kuyper

 Amanda                        Kuyper

Amanda Kuyper (Rotterdam, 1975) is popredacteur en jazzspecialist bij NRC Handelsblad. Ze kreeg haar belangstelling voor jazz/pop, cabaret, theater en literatuur van huis uit mee en studeerde journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Haar eerste muziekartikelen schreef ze als stagiaire bij de kunstredactie van NRC Handelsblad. Daarna schreef ze over cultuur, en in het bijzonder muziek, voor het Algemeen Dagblad, HP/De Tijd en muziekbladen als Jazzism en Oor. Ook schreef ze jaren de Who’s Who Guide (het artiestenboek) van het North Sea Jazz Festival.

Kuyper volgt de muziekscene op de voet; luistert, beschrijft en duidt in interviews, album- en concertrecensies en reportages. Ze interviewde menig legendarisch muzikant uit de internationale pop- en jazzmuziek (o.a. Burt Bacharach, Paul McCartney, Cliff Richard, The Jacksons, Herbie Hancock, Sonny Rollins en Ornette Coleman), maar houdt altijd een oog op jong muziektalent.

In 2009 won Kuyper de Jazz Media Award, als een van de 'beste jazz-trendwatchers in Nederland'. Ook was zij in 2014 genomineerd voor de Jip Golsteijn Journalistiek Prijs.

Momenteel werkt ze aan een boek over de vooraanstaande, populaire jazzsaxofonist Benjamin Herman (1968) en beschrijft ze hoe de Nederlandse jazzmusici van zijn generatie hun eigen sound vonden.Meer weten?

Voor al uw vragen omtrent Amanda Kuyper kunt u contact opnemen met: Marianne Schönbach.